Weissbier je vlastne ľudový názov pre Hefe-Weizen, alebo inak kvasinkovo-pšeničné pivo. A samozrejme existuje tiež svetlé aj tmavé, takže niekedy vyznie celkom komicky keď si niekto pýta tmavé Weissbier. Je to také kalné pivo, ale chutí vynikajúco. Keď si ho kúpite vo fľaši, na jeho konzumáciu existuje priam rituál. Nikdy sa nepije priamo z fľaše, pretože na dne sú usadené kvasinky, ktoré mu dodávajú špecifickú chuť. Musíte mať pohár a to nie hocijaký. Pollitrák, ktorý má zúžené dno. Prelejete z fľaše do pohára asi dve tretiny, necháte sadnúť penu a zvyšok piva vo fľaši krúživými pohybmi rozmiešate s usadenými kvasinkami na dne. Až potom vyprázdnite zvyšok fľaše do pohára - a môžte piť. Musím priznať, že som si Weizen (alebo Weissbier) rýchlo obľúbil.
V Nemecku rozlišujú v zásade tri druhy piva. Weizen, Helles a Pils. Rozlišujú sa spôsobom výroby. Nie som odborník na výrobu piva, skôr len bežný konzument, ale zaujímavé je, že kdekoľvek v Nemecku prídete do reštaurácie a hodíte pohľad na stoly, hneď viete kto čo pije. Myslím teda aké pivo. Weizen vám dajú len do pollitrákov so zúženým dnom, Helles (chutí ako naše chmeľové pivo) v klasických pollitrákoch ako u nás - prípadne "krígloch", a Pils v trojdecových pohároch na stopke. Neexistuje aby ste dostali Weizen, Pils, či Helles v hocijakom pohári, ale len v pohári na to určenom. Vedeli ste to?
Skúste sa zajtra porozhliadnuť po stoloch vo vašej krčme. Vedeli by ste rozlíšiť, čo má kto naliate?